Activiteit

Vertaalster Tjadine Stheeman spreekt met Frans Niesen over Prophet Song

zondag 7 april 2024 , 14:00 - 15:30 uur
Illustration

Frans Niesen (van onze afdeling Engels in de winkel Meck & Holt) interviewt Tjadine Stheeman. Zij is een van de belangrijkste vertalers Engels in Nederland. Zo is zij de vaste vertaler van belangrijke schrijvers als Margaret Atwood (The Testaments), Yann Martel (Life of Pi), David Sedaris en Zadie Smith. Ze vertaalt alleen en samen met andere vertalers. Nu heeft ze zich gewaagd aan Prophet Song van Paul Lynch. Daarnaast geeft ze les aan de Vertalersvakschool en is ze redacteur van vertaaltijdschrift Pluk. Sinds januari 2024 zit ze in het bestuur van de Vertalersvakschool.

Frans spreekt met Tjadine over vertalen in het algemeen en het vertalen van Prophet Song/Lied van de profeet in het bijzonder.

Over Prophet Song / Lied van de Profeet

Beklemmend, adembenemend en prachtig geschreven: Lied van de profeet biedt een hartverscheurende visie op een land in oorlog en een diepmenselijk portret van het gevecht van een moeder om haar gezin bij elkaar te houden. Het is een monumentale literaire roman over een toekomst die angstaanjagend dichtbij blijkt. Prophet Song werd in 2023 bekroond met de belangrijkste Engelse literatuurprijs, de Booker Prize.

‘Eens in de zoveel tijd lees je een roman die veel andere goede romans zal terugdringen naar de zolder van je geheugen, waar al zoveel boeken liggen te vergelen. Voor mij is Lied van de profeet van de Ierse schrijver Paul Lynch zo’n roman. Een onvergetelijk boek, wist ik, terwijl ik de slotzin nog eens goed overlas.’ Frits Abrahams, NRC

Bestel het boek hier in het Engels.

Bestel hier het vertaalde exemplaar in het Nederlands. 

Ik las dit boek rondom onze Tweede Kamerverkiezingen in november. Het boek én de uitslag grepen me naar de keel. Wat in het boek in het moderne Ierland gebeurt is zo invoelbaar: het gelijk van de meerderheid, de verdachtmakingen van ‘de ander’, de meelopers en de onverschilligheid, tot aan het uiterste. Als je je probeert te realiseren hoe de hoofdpersoon zich met haar kinderen het hoofd boven water moet zien te houden… In één ruk.

Deel dit: