Gratis filmmiddag Nieuw en Meer
Cultureel programma rondom de nieuwe kunstbruggen van Nieuw en Meer
Op 25 juni 1988 werd het voormalige wapen- en munitieopslagplaats van Rijksdomeinen aan de Oude Haagseweg gekraakt door kunstenaars en activisten. Anderhalve maand na de kraak werd de Stichting Nieuw en Meer opgericht waarmee de weg naar legalisatie werd ingeslagen. Sindsdien werkt er een grote groep kunstenaars.
Om het ateliercomplex Nieuw en Meer beter te ontsluiten tot het stadsdeel Amsterdam Nieuw-West, hebben drie kunstenaars drie bruggengebouwd, die het kunstenaarsterrein annex schiereiland toegankelijk maken. Deze bruggen zijn tot stand gekomen middels de regeling projectsubsidies cultuurmakers van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Het zijn fysieke, maar ook spreekwoordelijke bruggen die uitdagen tot een nieuw perspectief, een andere kijk geven op de natuur of laten nadenken over kunst in de breedste zin van het woord.
Vaak spreken we over bruggen als verbindingen, verbindingen tussen oevers of stadsdelen. Maurice Bogaert houdt met zijn werk Let Us Meet in the Middle een pleidooi voor de brug als bestemming in plaats van een overgang naar weer ergens anders. De brug als een plek waar je elkaar ontmoet, of tegemoetkomt en besluit nog even te blijven hangen. De brug niet als passage, maar als plek om te zijn. Een plek om het gesprek met elkaar aan te gaan.
In het kader van Let Us Meet in the Middle hebben we op zondag 1 december om 15.00 uur een filmmiddag georganiseerd waarin we drie documentaires tonen van Nederlandse bodem over verbinding en samenwonen in Amsterdam. We tonen Abi Patat van Janna Grosfeld, Hotel Mokum van Yannesh Meijman en Samenwonen: het verhaal van de Warren van Sam van Zoest. Yannesh en Sam zijn ook bij de screening aanwezig om de documentaire toe te lichten en om vragen te beantwoorden.