Activiteit

Easter School: Re-Membering Nieuw-West

vr 29 mrt 2024 - zo 31 mrt 2024 , 12:00 - 18:00 uur
Illustration

Op 29/30/31 maart nodigt het Lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten je uit voor een driedaags gezamenlijk onderzoek naar gentrificatie, segregatie, racisme en herdenken in Amsterdam Nieuw-West.

Onder leiding van journalist, historicus en activist Tayfun Balçik zullen we gedurende deze drie dagen bevragen hoe geschiedenissen van segregatie en framing de huidige gentrificatie van de wijk Slotervaart/Overtoomse Veld bepalen. Hoe kunnen we ons de ‘rellen’ van 1998 op het August Allebéplein herinneren? Wat zijn jouw en wat zijn de woonbiografieën van mensen die hier zijn opgegroeid en wat zal hun toekomst zijn? Wat is de invloed van de 40-40-20 regel op deze wijk? Wat betekent het om deze verhalen te eren, Nieuw-West te herdenken, deze geschiedenissen van onderop te schrijven om een rechtvaardige toekomst op te bouwen?

Tijdens deze Paasschool gaan we gezamenlijk onderzoek doen naar deze vragen. We zullen gebruik maken van de kaders voor het doen van ‘sociaal rechtvaardig’ onderzoek zoals de IPT en de 5 pijlers, evenals de story circle-methode die door het lectoraat SJDA wordt gebruikt en ontwikkeld. Daarnaast zullen we mapping gebruiken om gezamenlijk de kwesties van gentrificatie in deze buurt te onderzoeken en deze verhalen met elkaar te verweven.

We nodigen iedereen die geïnteresseerd is in de strijd tegen gentrificatie uit om zich bij ons onderzoek aan te sluiten, vooral: kunstenaars, studenten, activisten en mensen die in Nieuw-West wonen.

Deelname is gratis. Meld je aan via deze link.

Een fiets is verplicht!
Breng je eigen eten mee
Breng je schetsboek en camera mee
We zullen in het Nederlands en Engels communiceren, wat betekent dat we manieren zullen moeten vinden om elkaar tegemoet te komen, en extra aandacht moeten besteden aan vertaling en lichaamstaal!
 

  • Vrijdag 29 maart 12:00-18:00
  • Start: AHK Culture Club, Marineterrein, Gebouw 27E, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam
  • Zaterdag 30 maart 12:00-18:00
  • Start: New Metropolis, Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 EL Amsterdam
  • Zondag 31 maart 12:00-18:00
  • Start: AHK Learning Lab, Marineterrein, Gebouw 24, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam

Deze Paasschool wordt georganiseerd door het Lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten in samenwerking met New Metropolis.

 

Locatie
New Metropolis
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
Omschrijving doelgroep 
bewoners Nieuw-West en kunstenaars, studenten, activisten met een interesse in gentrificatie
start / einde
Gestart op vr 29 maart 2024. Beëindigd zo 31 maart 2024
Documenten
Deel dit: