Bericht

Ik heb altijd al een sterk maatschappelijk gevoel gehad.

Geplaatst op 7 maart 2024, 12:25 uur
Illustration

Jeroen van Dalen (40), geboren in Naarden, studeerde aan het CIOS in Arnhem en daarna HBO Sport, Gezondheid en Management in Nijmegen. Na zijn studie vertrekt bij naar Amsterdam en woont daar nu zo’n 20 jaar met zijn verloofde. Hij werkt bij de gemeente Amsterdam. Eerst op de afdeling sportstimulering. En nu al 14,5 jaar als gebiedsmakelaar. “Dat sluit helemaal aan bij mijn persoonlijkheid. Ik heb altijd al een sterk maatschappelijk gevoel gehad. Thuis ben ik de enige linkse. Maar ik heb wel geleerd dat we allemaal een bijdrage moeten leveren aan de maatschappij.” 

Wens
Jeroen had altijd de wens om na zijn studie vrijwilligerswerk te gaan doen. “Ik vind dat iedereen iets moet bijdragen aan de maatschappij. Betaald of onbetaald.” Als Jeroen eenmaal afgestudeerd is, gaat hij op zoek naar vrijwilligerswerk, net als zijn vriendin. Zij ziet een oproepje van Markant voor een oudere man die van oude muziek houdt. “Dat sprak mij heel erg aan, ik hou ook van jaren 60 en 70 muziek,” legt Jeroen uit. “En ik wil heel graag iets betekenen voor ouderen. Ik heb een mailtje gestuurd en kon gelijk op gesprek komen om kennis te maken.”

Ouderen
Inmiddels is Jeroen nu 2 jaar actief als vrijwilliger bij Markant. Hij is heel blij dat hij in Nederland woont, maar vindt dat veel dingen niet goed geregeld zijn: “Zoals de ouderenzorg. Er is zoveel eenzaamheid. Ik wil graag mijn steentje bijdragen. De ouderen hebben dit land opgebouwd, zij verdienen onze aandacht. Ik wil daar graag aan bijdragen, linksom of rechtsom en niet alleen betaald. Ik heb nog geen kinderen, dat maakt me redelijk flexibel. En het is echt een verrijking van mijn leven.”

Trots
Vrijwilligerswerk heeft voor iedereen een andere betekenis. “Voor mijn maatje is het heel fijn. Hij is 93 jaar en zit in de laatste fase van zijn leven. Hij ontmoet op deze manier andere mensen. Hij is gek op de bioscoop en popcorn. En ik ook. Maar we zijn ook naar het strand geweest en naar Artis. Ik neem hem lekker mee naar buiten. Anders blijft hij maar een beetje binnen zitten. We gaan samen met de metro van Holendrecht naar Bijlmer Arena, daar zit de bioscoop. Mensen kijken naar ons als we uitstappen en proberen te snappen wat onze relatie is. Ik voel me eigenlijk best wel trots. Van nature ben ik heel zorgzaam. Ik vraag mensen om op te staan voor meneer en ondersteun hem als de metro gaat rijden. Als de roltrap weer eens stuk is, hou ik meneer vast, maar ook zijn rollator. Dat is best wel een uitdaging soms,” zegt Jeroen lachend.

Leuk
Jeroen vindt het hartstikke leuk om vrijwilligerswerk te doen bij Markant: “We hebben hele leuke gesprekjes. Maar het fijne aan meneer is dat stiltes ook oké zijn. Ik stuur hem altijd een kaartje als ik op vakantie ben. Daar is hij heel trots op. Hij heeft een hele grote familie. Mijn contact met de familie is goed. Vorig jaar was zelfs ik uitgenodigd voor zijn verjaardag.”

Bioscoop
Jeroen gaat één keer in de week een dagdeel op bezoek bij meneer: “8 van de 10 keer gaan we naar de bioscoop. En iedere keer haal ik hetzelfde geintje uit. Ik loop naar de popcorn en pak de grootste bak die er is. Maar dat wil meneer niet, dan liggen we helemaal in een deuk. Meestal gaan we naar actiefilms of thrillers. We hebben dezelfde smaak. Maar omdat we een abonnement hebben, nemen we ook wel eens een gokje en gaan we naar films waar we anders niet zomaar naartoe zouden gaan. Bij slecht weer kijken we een film bij meneer thuis. En we gaan soms ook naar het winkelcentrum in Zuidoost, dan eten we lekker een loempia. Hij heeft mij zelfs wat Surinaams geleerd.”

Begeleiding
Vrijwilligers worden bij Markant allemaal individueel begeleid door een coördinator. “De begeleiding is prima,” zegt Jeroen. “Marieke stuurt alle uitnodigingen en belangrijke informatie door. Laatst kreeg ik een heel lief kaartje met daarop een handgeschreven boodschap om me te bedanken voor mijn inzet. Zo leuk. En eens in de zoveel tijd neemt Marieke contact met me op om te bespreken hoe het gaat. Meer heb ik niet nodig.”

Onthaasten
Jeroen ziet veel vereenzaming om hem heen en vindt dat een groot probleem. “Onze inzet is gewoon nodig. Ik raad het dan ook iedereen aan om te doen! Vanuit maatschappelijk oogpunt, maar ook als verrijking van jezelf. Soms voelt het alsof de samenleving uit onze handen glipt. Er zijn gelukkig veel sociale mensen, maar ook heel veel die alleen maar bezig zijn met zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdienen. Dat heeft ook te maken met digitalisering en sociale media. Eigenlijk is het een soort maatschappelijke dienstplicht die ik vrijwillig doe. Het is echt fijn om te doen. Het leven is al zo gehaast. Als ik bij mijn maatje ben, dan gaat de tijd een stuk langzamer. Het helpt bij het onthaasten en bij mijn maatje kom ik helemaal tot rust.”

Wil jij net als Jeroen ook je steentje bijdragen? 
Word vrijwilliger bij Markant. Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie. Kijk voor leuke vacatures bij vrijwilligerswerk.

Deel dit: