Project

Gezond leven in Nieuw-West

Geplaatst op 23 maart 2017, 14:31 uur

Iedereen wil graag gezond zijn. Helaas is de gezondheid van veel inwoners van Nieuw-West minder goed dan gemiddeld. Ook voelen ze zich vaker niet zo gezond. Gezondheid is echter veel meer dan ‘niet ziek zijn’. Een gezellige buurt, goed contact met de buren en sportvoorzieningen om de hoek zijn minstens zo belangrijk voor gezondheid. De omgeving waarin je woont heeft dus invloed op de beleving van gezondheid. In de eerste fase van het project leer je meer over wat gezondheid precies is en verdiep je je in de gezondheidssituatie in jouw buurt.

In het project Gezond Leven in Nieuw-West gaan bewoners uit Geuzenveld, Slotermeer en Osdorp zelf aan de slag met de gezondheid van hun wijk. Deelnemers worden opgeleid tot gezondheidsambassadeur en worden koplopers van een beweging naar een gezonder Nieuw-West. Ze onderzoeken de gezondheid van hun wijk, organiseren activiteiten om de wijk gezonder te maken en motiveren anderen hetzelfde te doen. 

Hieronder lees je informatie voor geinteresseerde bewoners:

In de eerste fase van het project wordt je opgeleid tot gezondheidsambassadeur. De trainingen worden onder andere verzorgd door de Hogeschool van Amsterdam. In de tweede fase van het project ga je zelf aan de slag. Je voert gesprekken met buurtgenoten en haalt ideeën voor gezonde initiatieven op. De beste initiatieven worden uitgevoerd, met ondersteuning van gezondheidsambassadeurs, het gebiedsteam en het opbouwwerk. Aan het eind van het jaar organiseren de gezondheidsambassadeurs een festival om het bewustzijn over gezondheid te vergroten.

Naar wie zijn we op zoek?
Als gezondheidsambassadeur ben je leergierig, enthousiast, positief, sociaal vaardig en een denker en doener. Je hebt interesse in het onderwerp gezondheid en wilt er meer over weten.  Je hebt hart voor je buurt en zet je graag samen met anderen in je netwerk in om je wijk gezonder te maken. Je vindt het leuk om samen te werken met mensen van verschillende leeftijden, (culturele) achtergronden en opleidingsniveaus.

Wat bieden we jou?
Je legt nieuwe contacten met buurtbewoners, professionals en organisaties en breidt zo je netwerk uit. Je doet nieuwe kennis op en vaardigheden op door professionele training van onder andere de Hogeschool van Amsterdam.  Na afronding van het opleidingstraject ontvang je het certificaat gezondheidsambassadeur. Een opbouwwerker ondersteunt je bij deelname aan het project.

Wat vragen we van je?
Een tijdsinvestering van ongeveer 10 dagdelen voor de zomervakantie en 10 dagdelen na de zomervakantie, voor trainingen, bijeenkomsten en de uitvoering van activiteiten. De trainingen kunnen in de ochtend of avond worden gevolgd.

Meedoen? 
We maken graag een afspraak om kennis te maken, meer te vertellen over het project en je vragen te beantwoorden. Als jij daarna overtuigd bent van jouw deelname en wij zijn dat ook, dan word jij één van de gezondheidsambassadeurs van Nieuw-West. Contactpersoon Osdorp, Yvonne Spruit (Huis van de Wijk de Aker), yvonne.spruit@impuls.nl, of 06 - 22 95 60 44. Contactpersoon Geuzenveld, Eva de Boer (Huis van de Wijk Pluspunt), eva@eigenwijks.nl, of 06 - 36 02 69 09. Contactpersoon Slotermeer, Guleser Gurcan (Huis van de Wijk De Honingraat), guleser@eigenwijks.nl, of 06 – 33 31 96 82.

Het project ‘Gezond leven in Nieuw-West wordt uitgevoerd door Eigenwijks en gefinancierd door stadsdeel Nieuw-West. Voor de uitvoering in Osdorp werkt Eigenwijks samen met Impuls. Projectcoördinator vanuit Eigenwijks is Karin Kauw, karin@eigenwijks.nl of 06 – 33 31 96 86.

Informatie voor deelnemers uit Osdorp

Informatie voor deelnemers uit Geuzenveld en Slotermeer

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Lopend
Illustration
 
Deel dit: