vacature / hulpvraag

Vrijwillige coördinator Nieuw West gezocht!

geplaatst op 31 augustus 17, 11:57 uur, door Marlene van der Reiden

Ongeveer 1 op de 8 Amsterdammers is sterk eenzaam. Het zijn veelal ouderen of mensen die door persoonlijke omstandigheden hun sociale netwerk zijn kwijtgeraakt. In Nieuw West komt ernstige eenzaamheid vaker dan gemiddeld voor. Het Rode Kruis helpt met het project Samen in Amsterdam.

Wat ga je doen?
Als coördinator koppel je deelnemers van het project aan een vrijwilliger. Hij of zij is een maatje die een luisterend oor en persoonlijk contact biedt. De vrijwilliger helpt de deelnemer ook om de sociale contacten en activiteiten uit te breiden.

Als coördinator voer je intakegesprekken met deelnemers thuis en maak je een verslag hiervan. Vervolgens maak je koppelingen aan de hand van informatie over de vrijwilligers. Gedurende het jaar van de koppeling houd je met beiden contact en voer je evaluatiegesprekken. Je probeert hen beiden zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de koppeling. Ook stimuleer je hen beiden om samen actief aan de slag te gaan om het sociale netwerk van de deelnemer uit te breiden en/of te versterken. Bij vragen ben je als coördinator het eerste aanspreekpunt.

Je werkt samen met de andere coördinator in Nieuw West en jullie ontvangen begeleiding en ondersteuning van de projectleider. Je woont 3 á 4 keer per jaar de coördinatorenbijeenkomsten bij voor gezamenlijk overleg, trainingen en samenwerking.

Waar moet je aan voldoen?
Voor deze vrijwilligersfunctie is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je hebt affiniteit met de doelgroep en als je hiernaast enige kennis hebt van de sociale kaart van Nieuw West, dan is dat mooi meegenomen. Ook ervaring in het begeleiden en stimuleren van vrijwilligers is een pré. Je bent bekend met de Office-programma's Word en Excel.

Hoe is het om coördinator te zijn?
Wat kan je betekenen voor eenzame Amsterdammers? "Heel veel!", vindt één van de huidige coördinator van Nieuw West, "..en ook nog eens met weinig moeite en veel voldoening!" Lees hier het interview met Renske: http://afdeling.rodekruis.nl/afdeling/amsterdam/actueel/nieuws/renske-bastiaans-ziet-eenzame-amsterdammers-opbloeien of lees meer over het project en andere interviews op www.rodekruis.nl/sameninamsterdam

ingangsdatum: Per direct of in overleg
herhalend: Het werk van de coördinator vraagt gemiddeld 8 uur per week. Deze vrijwilligersfunctie vraagt om inzet voor een langere periode (tenminste voor 1 jaar).
beloning: Wat levert het je op? Coördinator zijn van Samen in Amsterdam biedt jou: • voldoening om eenzame Amsterdammers te helpen; • flexibel te plannen vrijwilligerswerk in je eigen buurt; • een vergroting van kennis en vaardigheden; • trainingen; • ontmoetingen met nieuwe mensen; • reiskostenvergoeding en verzekering; • begeleiding en ondersteuning van projectleider.