Doelstellingen Stichting Buurt en Kerk Noorderhof

headerbeeld

Missie

Als bewoners van de Noorderhof willen wij dat het prachtige kerkgebouw en de bijgebouwen in stand worden gehouden. Het is een plek waar ontmoeting, verbinding met de ander, spiritualiteit en levendigheid centraal zullen staan.

Visie

In elke buurt is een centrale plek van ontmoeting van groot belang. De Noorderhof heeft behoefte aan een plek om te ontspannen, te ontmoeten, te vieren en te delen. Het kerkgebouw en de andere lokalen staan al enige tijd leeg. 
Stichting Buurt en Kerk wil graag een verbindende en inspirerende locatie voor buurtbewoners mogelijk maken. Door ook te denken aan daghoreca of verhuur van de bijgebouwen willen we een financieel haalbaar project opzetten.

Draagvlak

Wat wil de buurt?

  • een plek van ontmoeting, ontspanning, creatie en zorg voor en met elkaar
  • gebruik van ruimtes voor buurtactiviteiten, zoals repetities van het buurtkoor, stilte-avonden, het vieren van een feestje, etc.
  • inspiratie, bezinning, kunst en muziek in de prachtige kerkzaal
  • verbinding met de wijken rondom de Noorderhof door bv. huiswerkbegeleiding, een weggeefwinkel, spelactiviteiten voor kinderen
  • verhuur van de bijgebouwen voor werken of begeleid wonen, zodat er een community of care ontstaat voor en met elkaar waar iedereen kan meedoen en de buurt en de wijk hiervan de vruchten gaat plukken.

Toekomst

De Stichting Buurt en Kerk Noorderhof heeft in 2021 een enquête uitgezet onder alle bewoners van Noorderhof Zuid en Noord om wensen en bezwaren te inventariseren met betrekking tot de toekomst van de kerk en haar bijgebouwen.
Zodra er concreet nieuws is over de stand van zaken over het kunnen gebruiken van de kerk en haar bijgebouwen, organiseert de Stichting een bewonersbijeenkomst. Zo zullen wij u blijven informeren en kunnen wij input uit de buurt blijven ophalen.

Visiedocument

Opgesteld op 5-6-2024: Dit visiedocument is tot stand gekomen op basis van antwoorden op een enquête (2020) en maakt duidelijk wat er qua beleving en qua functie aan de kerk en het bijgebouw nu ontbreekt en waarin moet worden voorzien.

De visie hoe met de kerk zou moeten worden omgegaan wordt dus gedragen door een doorsnee van de bewoners van Noorderhof.

Buiten kijf staat dat de kerk (monument) aan de buitenkant behouden moet blijven en aan de binnenkant haar ruimtelijkheid moet behouden. Het bijgebouw (geen monument) mag worden "geofferd" door renovatie of nieuwbouw, maar wel in een vergelijkbare stijl (denk m.n. aan bakstenen) passend bij de kerk. Een "buurt"zaal zou, naast de kerk, een belangrijke maatschappelijke rol moeten kunnen vervullen.

De buurt wil dat de kerk en haar bijgebouw voor de bewoners van de aanliggende wijken een aantrekkelijke plek wordt waar het fijn vertoeven is en waar je langer wilt verblijven. Nu is er geen echte reden en mogelijkheid om er langer te blijven. Kortom er moet reuring ontstaan.

Dat is mogelijk door ontmoeting mogelijk te maken door:

  • uitbreiden van gebruiksmogelijkheden van de kerk (bezinning, repetitie's, tentoonstellingen, vieringen, stiltesessies, debatten, etc),
  • gezelligheid met bijvoorbeeld daghoreca (sociale werkproject) op de binnenplaats,
  • uitnodigend te zijn voor jong en oud,
  • plekken te bieden om te zitten,
  • overdag te kunnen genieten van live muziek,
  • levendigheid,
  • omdat het prettig is om daar te zijn.

Daarnaast is duurzaamheid belangrijk, waarbij gedacht moet worden aan meer groen, maatregelen tegen hittestress, alternatieve energiebronnen en duurzame materialen.

De kleinschaligheid (lees: parkeerdruk en bebouwing dicht op elkaar) van Noorderhof maakt beperkingen duidelijk en moeten worden gerespecteerd.